Odds

När man sysslar med betting så kan vi ju konstatera att det är odds man spelar på. Själva grundstommen för betting är alltså att det finns odds på de matcher eller evenemang som man vill spela på. Annars vet man ju inte vad man ska satsa på eller hur mycket man kan vinna på olika spel. Vad är då ett odds egentligen? Jo, det är helt enkelt en siffra som talar om för dig hur sannolikt ett framtida resultat är. När det gäller de odds som du ser hos de olika spelbolagen på bettingsajterna så är dem inte helt exakta. Där är det istället en siffra som talar om för dig hur mycket du kan vinna i förhållande till hur mycket du satsar om det resultat du satsat på blir det korrekta i slutändan.

Om du surfar runt på olika sajter där man beskriver odds så kommer du att märka att det finns en hel uppsjö av olika system för att beskriva och skriva ut odds. Som tur är så har vi det i Sverige ganska enkelt för oss. Tack vare vår långa tradition av att vara pedagogiska i allt så använder svenska bettingsajter decimalsystemet för att skriva ut odds. För att förklara närmare tar vi ett exempel; Om ett odds ser ut på detta vis; “Malmö FF – IFK Göteborg 2,0 – 3,40 – 3,60” så innebär det att siffrorna beskriver hur många gånger din insats multipliceras om; Malmö FF vinner, det blir oavgjort eller om IFK Göteborg vinner. Alltså, om du satsar 100 kronor på att IFK vinner och dem gör det så vinner du 100 x 3,60 = 360 kronor. Inte särskilt svårt att räkna ut hur mycket man vinner på de olika oddsen alltså. Odds är verkligen grunden för betting och egentligen kan man säga att odds är det som allt spelande online bygger på. Alla spel där slumpen avgör eller där slumpen tillsammans med skicklighet avgör handlar ju om sannolikhet och vad gör odds? Jo odds speglar hur sannolikt något är.

Något som man bör ha i bakhuvudet när man spelar på odds online är att alla odds är satta på ett sätt som ger en liten fördel åt spelbolagen som erbjuder dem. Även bettingsajterna måste ju dra in pengar på något sätt. Det kan liknas vid den procentandel som pokersajten tar av din insats i en turnering, det som kallas rake. Dock finns det så klart flera sätt som man som spelare på odds kan använda för att förbättra oddsen för sig själv avsevärt.

Hitta de bästa oddsen

Är man nybörjare kan det vara lite svårt att hitta de bästa oddsen på det man vill spela på eftersom att marknaden är så stor. Det finns så många olika spelbolag och alla säger dem att det är just deras bettingsajt som har de bästa oddsen. Hur ska man då kunna veta vilken bettingsajt som egentligen har de bästa oddsen på just det resultat man vill spela på? Här har du två olika vägar att gå, dels kan du själv surfa runt på flera olika bettingsajter och gå igenom deras utbud för att hitta det odds som ger just din satsning bäst utdelning. Eller så kan du surfa in på en annan typ av sajt där dem redan gjort det jobbet åt dig. Det finns idag flera företag som erbjuder just denna tjänst, dem hittar helt enkelt de bästa oddsen åt dig, varje dag. Det handlar enkelt förklarat om att dem genom att studera världens bästa spelexperter hittar de spel där själva bettingsajtens egen förväntade vinst är extremt låg.

Bäst lika med högst?

Ett vanligt missförstånd bland nybörjare på betting är att man tror att de bästa oddsen alltid är de högsta oddsen. Men ett högt odds är inte alltid det bästa oddset. Vi förstår att detta kan låta lite krångligt så därför ska vi nu ta ett väldigt enkelt exempel. Om vi säger att du ska singla slant om något, då kommer det högst sannolikt att bli klave lika många gånger som det kommer att bli krona. Så om du vill kunna vinna pengar genom att satsa något på just en sådan här händelse så måste du kunna få mer än två gånger din egen insats. Eftersom att de odds du hittar på bettingsajterna oftast är satta med en marginal som ger spelbolaget en fördel innebär det att man generellt sett kommer att få ett odds som är 1,90 i detta fall. Alltså kommer du då i slutändan bara kunna vinna 90 kronor på en satsad hundralapp och bettingsajten får tio kronor oavsett vad resultatet blir. Så vad är då det bästa oddset? Här är det lätt att se att du kommer förlora tio kronor eftersom att oddset inte är högre än 2,0 men i andra fall kan det vara lite krångligare att se. Du kommer även att hitta odds som kanske ser höga ut men räknar man på vad du i slutändan kan vinna så är det kanske ändå inte det bästa oddset. Därför är det bra att använda sig av de sajter som gallrar ut de bästa oddsen åt dig i förväg.